GreekEnglish (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2012 13:18

Τα ερημονήσια της Αλοννήσου

Η Αλόννησος περιβάλλεται από αρκετά ερημονήσια, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ)

Τα ερημόνησα είναι  η Περιστέρα, η Κυρα Παναγιά, τα Γιούρα. τα Σκάτζουρα, το Πιπέρι, η Ψαθούρα και οι Δυο Αδερφοί.

 

Περιστέρα : Η Περιστέρα είναι το ερημονήσι που βρίσκεται πιο κοντά στην Αλόννησο. Βρίσκεται παράλληλα με τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου και έχει έκταση 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρά το μικρό της μέγεθος έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό αξιόλογων παραλιών όπως οι όρμοι Κοκκαλιάς, Κεφάλι, Περιστέρι, Κούνουπας, Λιβαδάκια, Καλαμάκια, Βασιλικό, Ταρσανάδες, Ξύλο και Σπασμένη.

Το νησί είναι ακατοίκητο, παρόλα αυτά υπάρχουν δυο οικισμοί βοσκών στις θέσεις Μνήματα και Λιβαδάκια. Η Περιστέρα "ανήκει" στην Ζώνη Β' του Πάρκου της Αλοννήσου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κανόνες προστασίας.

 

Δυο Αδέρφια :  Βρίσκονται νότια της Αλοννήσου, σε απόσταση περίπου 6 ναυτικών μιλιών από το λιμάνι του Πατητηρίου, και χωρίζονται μεταξύ τους με μια στενή λωρίδα θάλασσας. Ο βυθός τους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, και γι' αυτό το λόγο οι καταδυτικές σχολές της Αλοννήσου χρησιμοποιούν την περιοχή για εκπαιδευτικές καταδύσεις. Όπως και η Περιστερά, έτσι και τα Δυο Αδέρφια ανήκουν στην Ζώνη Β' του Πάρκου της Αλοννήσου.

 

Κυρα Παναγιά : Με έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Κυρα Παναγία είναι το μεγάλυτερο σε έκταση ερημονήσι. Ήταν η αρχαία Αλόννησος, ενώ σήμερα ανήκει στην Μονή της Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους. Το όνομά του το έχει πάρει από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, το οποίο χτίστηκε το 1100 μ.Χ.

Το νησί διαθέτει δύο φυσικούς όρμους, τον Άγιο Πέτρο στα δυτικά και τον Πλανήτη στα ανατολικά. Ο όρμος του πλανήτη είναι από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

 

Γιούρα: Τα Γιούρα έχουν έκταση 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ οι ακτές του είναι απότομες και βραχώδης. Εξαιτίας των ακτών του, αλλά και του κακοτράχηλου και κρηνώδες εσωτερικού του, πολλοί περιηγητές το αναφέρουν σαν το "νησί του διαβόλου". Στο νησί υπάρχει ένα σπάνιο είδος αγριοκάτσικου, το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Capra aegagrus f. hircus. Εξαιτίας της ύπαρξης αυτού του σπάνιου είδους, τον χειμώνα υπάρχοιυν φύλακες στο νησί, ώστε να ελέγχουν τους κυνηγούς που πάνε να κυνηγήσουν.

Στο νησί υπάρχει και η ξακουστή σπηλιά του Κύκλωπα, στην οποία λέγετε ότι ζούσε ο Κύκλωπας Πολήφυμος, ο οποίος τυφλώθηκε από τον Οδυσσέα. Η σπηλιά έχει κλείσει για το κοινό, ύστερα από ένα ατύχημα.

Θα πρέπει να γίνει και μια μικρή αναφορά στην παραλία του Πνιγμένου, παραλία σπάνιας ομορφιάς. Η παραλία αποτελείται λευκή άμμο και λευκά μαρμαρένια βότσαλα. Στην παραλία υπάρχει και μια σπηλιά με φυσική σκιά καθόλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ απο τις πηγές της αναβλύζει νερό.

 

Ψαθούρα : Η Ψαθούρα είναι το βοριότερο από τα ερημονήσια, με έκταση μόλις 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Απο μακρία ξεχωρίζει ο Φάρος της Ψαθούρας, ύψους 25 μέτρων, ο οποίος εκπέμπει σταθερό φως 18 ναυτικών μιλίων. Η Ψαθούρα είναι ένα ηφαίστειο, το οποίο είχε λειτουργήσει στην αρχαιότητα. Τον περασμένο αιώνα  δύτες είχαν αναφέρει ότι σε μικρό βάθος υπήρχαν ερείπια πόλης, ενώ με βάση το βιβλίο "ΑΝΩ ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΝΗΣΟΙ", του Κ. Μαυρίκη,η Ψαθούρα ίσως είναι η αρχαία Χρυσή.

 

Πιπέρι:  Η νήσος Πιπέρι και η ευρύτερη θαλλάσια περιοχή γύρω του αποτελούν ουσιαστικά το κέντρο του Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου. Το νήσι έχει μέγεθος 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτο, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας προστατευμένος όρμος για να καταλύσουν τα καΐκια.

Το Πιπέρι είναι το κέντρο της προστασίας της φώκιας monachous-monachous. Για αυτό τον λόγο απαγορεύται η προσέγγισή του σε απόσταση μικρότερης των 3 ναυτικών μιλίων. Ο λόγος είναι να εμπλουτιστεί πάλι η περιοχή με ψάρια, και να προστατευτεί η φώκια από την ανθρώπινη παρουσία.

 

Σκάτζουρα: Έχει έκταση 7,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ανήκει και αυτό, όπως και η Κυρα Παναγιά, στην μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Δεν υπάρχει κάποιο απάνεμο λιμανάκι για να δένουν τα καΐκια.

Το νησί είναι πλούσιο σε αποθέματα μαρμάρου. Με την ίδρυση όμως του Εθνικού Πάρκου, απαγορεύτηκε η περαιτέρω εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νησιού.

Μπροστά από τα Σκάτζουρα βρίσκονται κάποια μικρότερα νησάκια (Κασίδι, Λαχανού, Στρογγυλό, Πολεμικά, Πράσο, Σκαντίλι, Κόρακας), στα οποία βρίσκουν κατάλυμμα την περίοδο της αναπαραγωγής τους κορμοράνοι, φαλακροκόρακες και διάφορα είδη γλάρων, ώστε να κλωσήσουν τα αυγά τους. Για το λόγο αυτό τα Σκάτζουρα ανήκουν στην Ζώνη Α' του Εθνικού Πάρκου, παρόλο που βρίσκονται σε σχετικά μακρινή απόσταση από τα άλλα νησιά της Ζώνης Α'.
Μπροστά από τα Σκάτζουρα βρίσκονται τα νησάκια Κασίδι, Λαχανού, Πολεμικά, Στρογγυλό, Πράσο, Σκαντίλι και Κόρακας. Εδώ έρχονται την περίοδο της αναπαραγωγής τους, κορμοράνοι, φαλακροκόρακες, και διάφορα είδη γλάρων για να κλωσήσουν τα αυγά τους.

θαλάσσιο πάρκο

Διεύθυνση

Ρουσούμ Γυαλός

Αλόννησος

Τ.Κ. 37005

Υπεύθυνος : Αγάλλου Μιχάλης

Τηλ : 24240 65365, 65640, 65120

Fax : 24240 65640